Samuel Richardson'>Samuel Richardson

Samuel Richardson, född 19 augusti 1689, död 4 juli 1761, engelsk romanförfattare. Samuel Richardson kan betraktas som den förste brittiske romanförfattaren, och han är känd för Pamela, en roman i brev- och dagboksform om den dygdiga tjänsteflickan Pamela Andrews. Detta tas ofta som den första kärleksromanen. Pamela parodierades omedelbart som Shamela i romanen An Apology for the Life of Mrs Shamela Andrews, skriven år 1741 av författaren Henry Fielding under pseudonym.

Melissa Farley'>Melissa Farley

Melissa Farley, född 1942, är en amerikansk klinisk psykolog, forskare och feminist. Hon är också en aktivist. Hon är mest känd för sina studier om prostitution, människohandel och sexuellt utnyttjande.

Adel'>Adel

Adel är en samhällsgrupp som äger lagstadgade, vanligtvis ärftliga privilegier av ekonomisk, politisk och social karaktär. Adelskapet kan vara förenat med titlar och särskilda heraldiska rangtecken. Adelsprivilegier kan vara mycket betydande och innebära till exempel skattefrihet och företräde till statliga ämbeten, främst inom militären. En adelsman är i regel en man som antingen blivit adlad eller som är inomäktenskaplig son till en adelsman. Motsvarigheten på damsidan är en adelsdam.

George Herbert Mead'>George Herbert Mead

George Herbert Mead, född 1863 i Massachusetts som son till en präst, död 1931, var en amerikansk filosof. Mead var nära vän och tillika assistent till filosofen John Dewey och behärskade själv ett brett filosofiskt och idéhistoriskt fält. Han var under under de sista trettio åren av sitt liv knuten till University of Chicago:s filosofiska institution.

Charles Bulfinch'>Charles Bulfinch

Charles Bulfinch, född den 8 augusti 1763 i Boston, Massachusetts, död den 15 april 1844 i Boston, var en tidig amerikansk arkitekt och anses av många vara den förste infödde amerikanen som utövade arkitektur som yrke.

England'>England

England är Storbritanniens folkrikaste riksdel. Den delar landgränser med Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön ligger i nordväst, Keltiska havet i sydväst, medan Nordsjön i öster och Engelska kanalen söderut skiljer den från kontinentala Europa. De mesta av England omfattar centrala och södra delen av ön Storbritannien i Nordatlanten. England inkluderar även över 100 mindre öar som Scillyöarna och Isle of Wight.

Louisville'>Louisville

Louisville är den största staden i den amerikanska delstaten Kentucky, USA. Staden har ca 700 000 invånare. Inklusive förorter bor ca 1 200 000 personer i Louisville. Staden grundades 1778 och är uppkallad efter Ludvig XVI av Frankrike. Louisville består av den moderna och typiska amerikanska innerstaden och flera stadsdelar med gamla byggnader från den viktorianska tiden. Ingen annan stad utanför England har lika många villor i samma stil. Flera av dessa villor är idag byggnadsminnesmärkta.

Imhotep'>Imhotep

Imhotep var ett egyptiskt universalgeni som tjänade farao Djoser under 3:e dynastin i Egypten. Han var överstepräst i solguden Ras tempel i Heliopolis och dessutom farao Djosers vesir.

Kvalificerad yrkesutbildning'>Kvalificerad yrkesutbildning

Kvalificerad yrkesutbildning (KY) är en svensk eftergymnasial utbildningsform som är ett alternativ till högskoleutbildning. En KY-utbildning är kortare än en högskoleutbildning, vanligtvis mellan 1 och 2 år. Utbildningarna skall vara utformade i nära samarbete med näringslivet och leda till jobb. Deltagarna tillbringar en tredjedel av tiden i praktik i arbetslivet, så kallat Lärande i arbetet (LIA). Den kvalificerade yrkesutbildningen berättigar till studiemedel.

York'>York

York är en stad i Yorkshire i norra England. Den har drygt 180.000 invånare (2002) och en yta på 270 kvadratkilometer. Tätorten (urban area) har 137 505 invånare. York har genom historien ofta spelat en betydande roll i Storbritanniens historia. Den ligger där floden Foss möter floden Ouse. Staden har indirekt givit namn åt New York och York, Ontario. Staden York grundades under romersk tid år 71 e. Kr som Eboracum. Senare var staden känd som Eoferwic medan vikingarna kallade staden Jórvík.